自家制紅燒牛腩 唔使出街食受氣

我有時候想食軟淋的牛腩,但出街食得個幾舊要幾十蚊到喉唔到肺! !叫個淨腩要百幾蚊仲要唔係好大份,有D9店D腩又老又鞋,出名小小又貴又早賣哂,幫襯都要受氣! !想食好食牛腩食個飽~~自己動手煮就得,其實簡單又好味,唔使一個鐘就有得食!煮多D仲可以一家人食多餐㖭~~

紅燒牛腩,嫩滑味濃的牛腩,配上口感香糯的薯仔,好吃得停唔到口。
主料 4-5人份牛腩2磅(可凍肉店買雪藏牛肋條代替~$20Lbs)
材料薯仔2-3個
調料油適量、食鹽適量、生抽適量、老抽適量、蔥2段、姜6片、八角2個、蒜4瓣、花椒少許、辣椒2個、桂皮1段、陳皮1片、香葉3片、茴香籽適量、料酒適量、紅糖適量、水適量
紅燒牛腩步驟1
雪藏牛肋條解凍後洗淨後切成2-3cm厘米小塊,鍋中放水燒滾,放入大蔥、姜、蒜、花椒、茴香,下牛腩焯水3分鐘,去雜質和腥味,撈出沖洗淨牛腩表面浮沫,瀝乾水份

步驟2
薯仔去皮切成大角
步驟3
另鍋下油,爆香大蔥、姜、蒜、花椒、紅辣椒,

然後放入牛腩,淋入料酒爆炒片刻,再加入茴香、桂皮、草果、八角、香葉、陳皮翻炒,

再入生抽、老抽、紅糖,加入清水,水滾後加鹽試味。

步驟4然後移到電高壓鍋高壓25分鐘,排氣後放入薯仔,再高壓15分鐘搞掂食得。

紅燒牛腩

文: 金水的視野

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。